2018. szeptember 29., szombat

A nagynyárádi kékfestő fesztivál után


Nálunk a sváb fesztiválok idén is az érdeklődés középpontjában álltak. Nem tudtunk elmenni mindegyikre, ezért aztán jobb híján riportot készítettünk előtte vagy utána a fesztivál ötletgazdáival, szervezőivel. Így jutottunk el Nagynyárádra is, ahol a beszélgetés után a még most is működő kékfestő műhelyt is megnéztük.  






Nagynyárád, az Árpád-kori kis település Szent István király idején már királyi birtok volt.
Nevét már 1093-ban már említi egy oklevél Narad néven, mely szerint I. László király 1093-ban a bátai apátságnak adta, s határát leíratta. 1270-ben nyárádi nemesek Adoson voltak birtokosok. 1337-ben a bátai apát panaszolta a pápa előtt panaszolta, hogy a pécsi püspök elfoglalva tartja Nyárád nevű mezővárosát, 6 faluval együtt, melyet Szent László adományozott. (A pécsi püspök jogalapját Nyárád elfoglalására egy hamis oklevél képezte, mely szerint II. Endre a királyi madarászok és pecérek Nyárád nevű földjét Bertalan pécsi püspöknek adta és határait leíratta.) A pécsi püspökön kívül birtokuk volt itt a délnyugati határon a Tétény nemzetségbeli Both utódainak is. 1332-ben papja 20 báni pápai tizedet fizetett.




A török hódoltság alatt a falu elnéptelenedett, lakói – a mohácsi csata helyének közelsége miatt – a környéken zajló csaták áldozataivá váltak, vagy elmenekültek. A török uralom után a faluban a Rajna vidékéről származó német földműves családok telepedtek le. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején magyarbólyi fiatalok csatlakoztak a Nyárádi szabadcsapatokhoz, akiknek a Dráva-vidék védelme volt a feladatuk. A második világháború után a falu német lakosságát Németországba telepítették át. A kitelepített lakosság helyére az ország különböző részeiből, és a csehszlovák-magyar lakosságcsere következtében felvidéki magyarok telepedtek be. A mai lakosság több mint hatvan százaléka német nemzetiségű.


 Kékfestés

A falu fő vonzereje a sváb hagyományok mellett Sárdi János országos hírű kékfestő mester műhelye. A műhelyében megtekinthetők a kékfestés munkafolyamatai és munkaeszközei. Az elkészült kékfestő anyagok megvásárolhatóak.



Minden év július utolsó szombatján és vasárnapján megrendezett, már tradicionálisnak számító kulturális rendezvény a Kékfestő Fesztivál. A fesztivál során különböző programokon vehet részt az idelátogató: színpadi előadások, énekegyüttesek, táncosok, kékfestő anyagokból készült ruhabemutató. A művelődési ház egyik termében kékfestő anyagokból készült ruhák és egyéb képzőművészeti alkotások tekinthetők meg egy kiállítás keretében. A kiállítás a rendezvény folyamán folyamatosan nyitva tart. Azok, akik szeretnének a kulisszák mögé tekinteni, megtehetik, hisz Sárdi János, (a népművészet mestere) kékfestőműhelye nyitva áll az érdeklődők előtt.

Hogy az idelátogatónak ne kelljen üres kézzel távoznia, kézműves kirakodó vásár várja azokat, akik szeretnének valamilyen kis emléktárgyat vásárolni. Mivel a rendezvényt nyár közepén rendezik, ezért akik megszomjaznak és kíváncsiak a nagynyárádi kitűnő borokra, azokat várják a "nyitott pincék" ahol megkóstolhatóak a királyi nedűk. A településen falusi turizmus keretében szállás és étkezési lehetőség is van. Dőlt betűs szövegrészek forrása: https://hu.wikipedia.org/wiki/Nagyny%C3%A1r%C3%A1d

2 megjegyzés:

  1. Ó, ebben a kékfestő műhelyben én is voltam ! Sok szépséges anyag között lehet itt válogatni !
    http://aranyosfodorka.blogspot.com/2014/07/szekelyszabar-nagynyarad.html

    VálaszTörlés
  2. Mi is vettünk egy szőlőmintás terítőt. Ezen kívül van már be lehet fizetni kékfestő foglalkozásra is, ahol magadnak állíthatsz egy színes kendőt, vagy kisebb asztalterítőt a rendelkezésre álló mintafákkal. Egyszer egy csoporttal biztosan be fogok fizetni egy ilyen saját alkotásra.

    VálaszTörlés