2018. szeptember 1., szombat

Üdvözlet Véméndről


A valóságos és virtuális bolhapiacokon Véméndi témájú tárgyakat, és papírrégiséget kutatok. Egy igazi kuriózumot találtam a szecesszió korából.
A képes oldalon két kép is van Véméndről. Mindkét kép a földes főtéren készült. A baloldalin szemben a kihagyhatatlan katolikus templom. Jobb oldalt a tejcsarnok, mely akkor még csak a falu gazdáinak fölösleges tejét gyűjtötte be. Amikor a nyolcvanas években Véménden jártam, még mindig hasonlóan nézett ki a homlokzata, de akkor már sajtüzem működött a falai között. Vele szemben még egyszerű parasztházakat látni. Később e házak helyén épül és megnyitott 1911-ben Mittág Nándor gőzmalma. A gőzmalom megnyitása után a falu vízimalmai tönkrementek. A falu északkeleti végén húzódó árkot még mindig Mühlgrabénak nevezik.
A jobb oldali képen a falu főtérének sarki vegyeskereskedése. Ez a vegyeskereskedés is Mittág Nándoré volt. Manapság már a sarki üzlet lebontva, és helyette ott egy italbolt létesült az egykori Takarékszövetkezet épületében. A képes oldalon rövid üdvözlő szöveg magyarul, és egy magyarázó szöveg németül. Akkoriban a Véméndiek zömében német nyelven írtak, és beszéltek. Valószínűnek tartom, hogy M. Annuska is csak Budapesti cselédsége alatt sajátította el a magyar nyelvet.
Amikor megfordítjuk, a képeslapot látjuk, hogy miért is a képes oldalára írt Annuska. Azon csak a címzésnek van hely. És ráadásul még információt is szolgáltat arról, hogy Annuska hol is cselédkedhetett, mielőtt a képes levelezőlapját megírta.

3 megjegyzés:

  1. No, ilyent se láttam még. Hogy a szövegre ne legyen hely egy képeslapon...Fura....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az első világháború előtt ez volt a leggyakoribb, hogy az egyik oldalra csak a címzés került. Nagyon sokszor szöveg sem- a képes oldalra sem -, mert a nyílt levelezőlapon levő szöveg levéltitkot sértett volna...

      Törlés
  2. ...mit nem mondasz...ilyent se hallottam még....állandóan tanulok, még mindig.

    VálaszTörlés