2020. május 23., szombat

A Vágány utca ikonikus épületéről, és múltjáról.



Munkába menet gyakran választom útvonalnak a Vágány utcát. Itt látható az Országos Toxikológia intézet, amely bár felújított, egykori díszei közül már sokat elveszített.

Vágány utca 2., Kaszab Poliklinika – Pesti Izraelita Hitközség orvosi rendelőintézete, Román Miklós és Román Ernő, 1923–1924 Forrás: http://www.budapestartdeco.hu/bemutatkozas.html


A bejáró betegek rendelést 1925 május óta a Kaszab-féle poliklinika látja el. A kórház tökéletes Röntgen-intézettel, fizikai gyógyintézettel és orvosi laboratóriummal van felszerelve. Kebelében működik a Bródy József és neje Weiszburg Fanny által alapított tüdőgondozó intézet. A kórház betegeinek száma állandóan növekszik. Jelenleg felekezeti különbség nélkül kb. 70 ezer fekvő és bejáró beteget kezelnek évente a kórházban. A kórház Alapi Henrik (l. o.) igazgatása alatt áll s a rendelést a kórházban és a poliklinikán 15 főorvos, 13 alorvos és 25 segédorvos, ezenkívül számos gyakorló orvos bonyolítja le. A kórház egy kuratórium felügyelete alatt áll. 1919 óta a kórházzal gazdaságilag egyesítették az 1896. Bródy Zsigmond által alapított Bródy Zsigmond és Adél nevét viselő gyermekkórházat, amely 177 ágyas pavilonból áll. Osztályai: belgyógyászat, sebészet, szemészet, orr és gégészet, fülészet, és diftéria osztály. A kórház ezenkívül ingyenes himlőoltást eszközöl. Fekvő és bejáró betegek száma kb. 30,000. Igazgatója Grósz Gyula egyetemi magántanár. A rendelést 8 fő orvos, 4 alorvos és 3 segédorvos látja el. A kórház gazdasági személyzetének száma 120. - Kaszab Aladár és veje szül. Weiszkopf Józsa Poliklinika. Az ország egyetlen zsidó P.-ja a Kaszab Aladár és neje, szül. Weiszkopf Józsa által nagyra tett nagyszabású alapítványból létesült. 1923-ban kezdték építeni s 1925 máj. végén fényes ünnepség keretében nyílt meg és alapítói nevét viseli. A poliklinika nem csupán az ambulancia, hanem a fiatal zsidó orvosok gyakorlati kiképzésének céljait is szolgálja. Jelenleg mintegy 120 orvos, szigorló orvos, illetve medikus végzi itt tanulmányait. Szervezetileg a Pesti Izraelita Hitközség kórházához tartozik. Forrás: Magyar Zsidó Lexikon (1929, szerk. Újvári Péter). http://mek.niif.hu/04000/04093/html/szocikk/13879.htm


Az épület tervezőiről sokat lehet olvasni.
A Román-fivérek, eredetileg Rennberger néven születtek a „Boldog Békeidők” idején egy budai zsidó család gyermekeiként. A korát meghaladó Eötvös-féle emancipációs törvény után már szinte semmi sem állhatta útját annak, hogy egy tehetséges zsidó gyermekből sikeres értelmiségi válljon Magyarországon, főleg a világvárossá nőtt Budapesten. Az idősebbik fiú, Miklós 1879-ben, míg öccse, Ernő 1883-ban született.

Okleveleiket mindketten a budapesti Műegyetemen szerezték, de a kor peregrinus hagyományainak megfelelve komoly, több hónapos tanulmányutakat tettek Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Hollandiában, illetve Belgiumban. Miklós az egyetem elvégzése után egy rövid ideig Lajta Béla irodájában dolgozott, majd a szintén neves Málnai Bélával közösen működtetett építeszirodát, azonban Ernő lediplomázása után szinte azonnal megalapították közös irodájukat, s 1906 és 1926 között közel száz bérházat, illetve ezen felül számos családi házat, gyönyörű villát, illetve ipari üzemeket, gyárakat, transzformátorházakat, sőt még zsinagógákat is terveztek. A magyar népművészeti formakincset felvonultató nemzeti romantika bűvölete folyamatosan egyszerűsödött, minimalizálodott épületeiken, de mégis vissza-visszanyúltak – feltehetően megrendelői kérésre – a szecesszió formavilágához.


Hatalmas szakmai tudásuk és egyedi, más építészektől megkülönböztethető ízlésviláguk - a szecessziós, art déco-ba hajló korszakuk után - elsősorban a már-már funkcionalizmusba hajló, visszafogott modernizmusban teljesedtek ki, amelynek "románossága", hogy a szecesszióval elegyedő geometrizáló díszítések mindvégig részei maradtak épületeiknek. Egyediségük lényege, hogy egyetlen stílusnak, építészeti irányzatnak sem lettek kritikátlan követői, csupán az időtálló szépség rabszolgáiként építették a szebbnél szebb, általuk tervezett épületeket, házakat, otthonokat.



A bejáratnál Felláter Emil emléktáblája van.
Felletár Emil, (Tapolca, 1834. június 1. – Budapest, 1917. február 15.) gyógyszerész, vegyész, szerkesztő; a törvényszéki toxikológia elismert művelője, hazai megteremtője.

Apja Felletár József Zala vármegye másodfőorvosa volt, anyja Marsovszky Katalin. A középiskolákat Veszprémben és Pesten látogatta, gyógyszerészmesteri oklevelét a pesti egyetemen szerezte. 1862-ben a gyógyszerészeti tudományok doktorává avatták, a következő évben pedig a törvényszéki és rendőri kémia magántanárává képesítették. 1869 és 1879 között a pesti Kereskedelmi Akadémián a technológiai kémia előadója volt. 1871-ben Horváth igazságügyminiszter országos vegyésszé nevezte ki. 1883-tól az Orsz. Művegyészeti (Orsz. Bírósági Vegyészeti) Intézet vezetője. Főbb kémiai cikkei a Gazdasági Lapokban (1858-59), a Gyógyászatban (1861-1876), a Gyógyszerészeti Hetilapban, a Természet Tudományi Társulat közlönyében jelentek meg. Szerkesztette azonkívül a Fürdői Lapokat (1868) és a Vegyészet és Gyógyszerészet című folyóiratot (1863). Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Fellet%C3%A1r_Emil




3 megjegyzés:

  1. Látod már ezért is büszke lehet egy magyar a saját népére, ha már ilyen nagyot tudnak alkotni egyesek.

    VálaszTörlés
  2. Látom én. Csak ne kellene hozzá ilyen sokat kutakodni, hogy archív képen meglássa az eredeti orma és mintakincs világát. Amit most látunk belőle, az egy elrontott homlokzatfelújítás. Az eredeti vakolatdíszek hiánya, és a telibe üvegezett ablakok sokat rontanak a fivérek eredeti épületén.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rád is büszkék lehetünk ezért a múltmentő munkádért, ahol annyit kutakodsz, és felderíted az értékes emlékeket. Én legalábbis sokra értékelem a munkád, és másnak is jó, ha megtalálja a neten, ha rákeres, hogy mit rejtenek ezek az épületek.

      Törlés