2020. április 11., szombat

Kerámiás sarokház a Wesselényi utcában


Régóta akarok írni erről a Wesselényi utca 32.-es számú sarokházról. A tető alatt az egyik oldalról csempeborítás fedi. Vélhetőleg nem Zsolnay, bár a tartósságát tekintve nem kizárt. Száztizenegy éve állja az idő próbáját a házon a kerámia és egyéb fadíszek. A fadíszek sem lehettek csúnyák egykoron, amikor készült. Ma már több helyen válik le a vakolat, és az eredeti ablakok is korszerűbbre lettek cserélve. Nekem így is tetszik.

Wesselényi u. 32. sz. Lakóház (Ágoston Emil, romantikus, 1909).
A Wesselényi utca és a Klauzál utca (Klauzál u. 27.) sarkán álló ötemeletes ház Ágoston Emil tervei alapján 1909-ben épült Polgár Károly számára. A sarokház mind a Klauzál, mind a Wesselényi utca felé meredek oromzattal zárul. Az épület síkjából kiugró zárterkélyeket a felső szinten faragott fadíszek keretezik. Az épületet érdekességét fokozzák a különböző romantikus részletmegoldások is.

Ágoston Emil több európai országban járt tanulmányúton, stílusára főként az észak-német építészet gyakorolt hatást. Ezen a Wesselényi utcai házon is az észak-német stílus jellegzetességei láthatók. Mára már az épület díszei alig vehetők észre, a faragott fadíszek állapotának sem kedvez a patina. Forrás: https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/2016/09/17/wesselenyi_utca_32


Ágoston Emil, 1907-ig eredeti nevén Adler Emil (Aranyosmarót, 1878. december 19. – Berlin, 1921. június 15.) zsidó származású magyar építész.
Adler Henrik és Weinreib Janka fiaként született magyarországi zsidó családban. A budapesti Műegyetemen szerzett oklevelet 1899-ben. Tanulmányutat tett Olaszországban, majd Berlinben és Párizsban élt. Fő korszaka 1906 és 1911 közé tehető. 1911. december 17-én Budapesten, az V. kerületben házasságot kötött Latzkó Ilonával, Latzkó Sándor és Pollacsek Emma lányával. Keresett bérházépítő volt. Irodája a Dorottya utca 9. sz. alatt működött. Stílusát az észak-német építészet befolyásolta; romantikus részleteket is alkalmazott. Számos tervpályázaton vett részt. 1919 után közös építészeti irodát nyitott testvérével, Ágoston Gézával és a Római-fürdő létesítményeit tervezte. Hollandiában is kapott egy megbízást fürdőtelep létesítésére, azonban a helyszínre utazása során, Berlinben meghalt. Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81goston_Emil


2 megjegyzés:

  1. Érdekes, nekem tetsző ház - a ma "divatos" kockák szépséges előde. Érdekes lenne, ha ki lehetne deríteni, a csempeborítás Zsolnay termékekből készült-e ? Az építés időpontjában (1907) javában üzemelt már a Zsolnay gyár.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek a külső burkolata nem mintás pirogránit, csak egyszínű csempe. Ugyanakkor téglalap formájú, messziről olyan, mint a földalatti állomásainak a csempéi. Még a színe is barna, amit a földalatti burkolatok szegélyénél is alkalmaztak. Esélyes, de gondolom majd ez csak a legközelebbi épületfelújításnál bizonyítható.

      Törlés