2019. október 30., szerda

Van ahol még élő hagyomány


A Budapesti Német Nagykövetség posztolta ki alábbi képet, és kétnyelvű szöveget és képet szeptember kilencedikén.

Úton Bécsből Belgrád felé 3 német céhes legény kopogott be hozzánk rövid látogatásra: két kőfaragó és egy tetőfedő, akik legalább 3 év és egy nap vándorélet után otthon mestervizsgát tehetnek.
*****
Auf dem Weg von Wien nach Belgrad klopften 3 deutsche Wandergesellen an unser Tor. Die zwei Steinmetze und der Dachdecker dürfen nach ihren Wanderjahren von 3 Jahren und einem Tag die Meisterprüfung ablegen.

Van, ahol még hagyomány, nálunk már csak történelem. Az idei évben egy ilyen magyarországi német mesterlegény vándorkönyvét a kezembe vehettem egy bolhapiacon. Az eladó akkora összeget mondott, hogy nem is hagytam ott. Itthon aztán kiderült, hogy ez a XIX. századi vándorlókönyv nagyon tanulságos. Feleségem fel is tudja használni az oktatásban. Nekem jutott feladatként, hogy digitalizáljam. A tervek szerint Baján a magyarországi német tanösvény egyik állomásának installációjában lehet majd megcsodálni ezt a vándorló könyvet. A látogatók majd megismerhetik, hogy egy bajai német legényből hogyan lett fazekas mester.

2 megjegyzés:

  1. Micsoda kincs ! Jó, hogy megtaláltad, így aztán biztosítva van megmaradása....

    VálaszTörlés
  2. Igen nagy szerencse, hogy még a Bajai Lehrpfadon is be lesz mutatva. Feldolgozva, hogy merre járt a három év alatt, és hol,mit, hogyan, mely mestereknél dolgozott.

    VálaszTörlés