2019. október 17., csütörtök

Születésnapi hétvége (harmadik rész)

Az első falu lutheránus, a második római katolikus volt, és mindkettő a kitelepítésig többségiben német település volt. Harmadik megállónak Grábócot néztem ki. A meglepetés ajándék pedig egy első világháború előtt kiadott Véménd képeslap lett. Véménd három látványossága szerepel rajta. Első a látkép az öt vályúval. Ma már csak kettő van meg belőle, de legalább a neve még megmaradt. A második a Katolikus templom, szerencsére ez még megvan Véménden. A harmadik a Szerb templom. A Szerb templomot már lebontották, a hűlt helyére vezető utcát még továbbra is Szerb utcának hívják. Egyszer azt hallottam, hogy a bontás előtt a benne levő ikonosztázokat a Grábóci szerb kolostorba menekítették.

A településen már az 1300-as években létezett bencés zárda és templom. Romjait a szerb temetőtől északnyugatra lévő bozótos rejti. Grábócot nevezetessé a török elöl menekülő szerb szerzetesek tették, akik a dalmáciai Dragovity kolostorából 1580-ban menekültek ide. Először csak fatemplomot építettek, majd a budai basa engedélyével 1587-ben kőtemplomot. A törökök 1667-ben feldúlták a kolostort, mely 1703-ban elnéptelenedett. Az elnéptelenedett településre a Rákóczi-szabadságharc után tértek vissza a szerb lakosok és az ortodox szerzetesek. A mai szerb ortodox templom 1736-ban épült. A 18. században a szerb lakosság mellé svábok települtek. A katolikus németek 1765-ben építették fel első kápolnájukat, amit 1795-ben templommá bővítettek. Az 1789-es népszámlálás szerint a németek már többséget alkottak a szerbekkel szemben. A 19-20. században az arányok még inkább eltolódtak, a szerb kolostor és a fogyatkozó szerb lakosság egyre inkább csak különlegességnek számított. A második világháború után a kitelepített svábok helyére székelyek települtek.

A szocializmus éveiben ide száműzték a bolgár ortodox egyház vezetőjét, a szófiai pátriárkát. Az ortodox kolostor 1974-ig, az utolsó szerzetes haláláig működött, utána szociális otthonná alakították. 1994 óta a templommal együtt ismét a szerb ortodox egyház tulajdona, ma apácák élnek itt. Forrás:  https://hu.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%A1b%C3%B3c


2 megjegyzés:

  1. A grábóci templom gyönyörű ! Mindenkit rábeszélek, aki arra jár, hogy ki ne kerülje !!!

    VálaszTörlés
  2. Mi is elmegyünk még. Kevés időt tudtunk ott tölteni, érdekes lett volna az egész falut felfedezni. Nagyon szép tipikus magyarországi német portákat is láttunk.

    VálaszTörlés