2019. október 13., vasárnap

Születésnapi hétvége (második rész)


Varsád után további Tolna megyei településeket érintettünk. Szinte minden faluban megálltunk és magyarországi német emlékműveket fényképeztünk. A következő megbeszél állomásunk Závod volt, ahova dél körülire ígérkeztünk. Megérkezni sikerült is a tervezett időre. A távozás már jóval későbbre sikerült. A születésnapi meglepetés az volt, hogy a falu fuldai nyelvjárását még beszélő hölgyek jöttek beszélgetni feleségemmel. Minden résztvevő örült, a helyiek, azért mert anyanyelvükön beszélgethettek, feleségem azért, mert gyűlik az alapanyag nyelvjárási kutatásaihoz.

Látnivalónak a faluban felállított fachtwerk ház megtekintése volt. Bár maga a falu és temploma is látványosság, de arra már a hosszúra nyúlt nyelvjárási beszélgetés után nem maradt idő. Sebaj. Úgy gondoljuk, lesz még legközelebb závodi falufelfedező túránk.



A rekonstrukció a LEADER Helyi Akciócsoportok közreműködésével az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból turisztikai tevékenységek ösztönzéséhez nyújtott 2013-as támogatásból valósult meg. A fachwerk ház elemeit annak bontásakor (2000-ben) fotókkal, jelölésekkel dokumentálták, jelentős része eredeti állapotban maradt fenn. Értéke különösen nagy, hiszen hazánkban napjainkra csak néhány fachwerk szerkezetű épület maradt, jó részükben kevés az eredeti részlet, az pedig, hogy a falazat is fachwerk szerkezetű legyen, valódi ritkaság. Az oromfalba a faluban fellelt, 1772-es datálású mellfeszítő került beépítésre. A rekonstrukció során az eredeti elemek felhasználásával készült a váz, a hiányzó elemeket pótolták, a vázkitöltés vályogtégla falazat, az építési technikák korabeliek.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése