2020. január 29., szerda

A Kanada hegyen jártam.


Villámlátogatásra mentem Fekedre. Csak egy csomagot kellett elhoznom. Maradt másfél órám, hogy megvalósítsam régi vágyam és fotókat készítsek a Kanada hegyről. A Feked képeskönyvben olvastam róla, és láttam az alábbi három képet és olvastam róla a leírást.
Dieses Foto wurde auf dem sogenannten Kanadaberg gemacht. Dieser Berg grenzt an der Metschker Hohl. Hier gab es viele Weinkeller und auch guten „Noha-Wein". Es war ein beliebter Ort der Vergnügung der Männer. Als der eine schon nach ein paar „Glased" Wein sagte: Ich fühle mich jetzt so wohl, als währ ich in „Kanada", so bekam dieser Berg den Namen Kanadaberg.
Ez a fotó az úgynevezett Kanada-hegyen készült. Ez a domboldal az Erdősmecske felé vezető szurdokkal határos. Itt sok pince volt meg jó Noha-bor. A férfiaknak egy kedvenc szórakozóhelye. Néhány pohár bor után az egyik ember azt mondta: most már jól érzem magam, mintha Kanadában volnék. Innen kapta a hegy a nevét.
In der Metschker-Hohl gab es einst viele Keller, die in die Erde einge­graben waren und diese waren gute Keller, weil sie trocken und kühl waren. Sie waren gut zum Wein- und Kartoffelaufbewahren. Heute sind nur noch drei Keller da und mit dem Wagen kann man auch nicht mehr hinfahren.
A mecskei szurdokban valamikor sok pince volt a földbe vájva, mert ezek a pincék szárazak és hűvösek voltak. Nagyon alkalmasak bor- és burgonyatárolásra. Ma már csak három van belőlük. Az út, ami innen Mecskére vezetett, ma már járhatatlan, kocsival már nem lehet itt közlekedni.
Dieses Presshaus ist auch schon Uralt und der Keller ist auch schon leer. Ez a présház is már nagyon régi és a pincében sincs már bor.  Forrás: https://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/magyarorszagi_nemzetisegek/nemetek/feked/fekedi_kepeskonyv/pages/feked_05_das_dorf.htm

Már nyáron is elmentem, és megpróbáltam megközelíteni ezt a Kanada hegyi pincefalut. Akkor a növényzet annyira burjánzott, hogy esélyem sem volt bemenni a pincékhez. Most a téli természet, a kopasz bokrok és fák segítettek, hogy bejussak a pincefaluhoz.  
Boldog nem voltam a látványtól. 













A természet már majdnem teljesen visszavette ezt a pincefalut. Én azért látom benne a lehetőséget. Egészen közel van a faluhoz, csak néhány perc, és az ember kijut a szabad ég alá. Ha besötétedik, itt már nem zavarják a csillagos égbolt nézését a falu fényei. Ha majd egyszer fekedi lakos leszek, nyári éjszakákon innét fogom tanulmányozni a csillagos eget.


6 megjegyzés:

  1. Valamennyire együtt érzek veled, nekem a szülőfalum iránt van hasonló érzésem, ahol 45 éve nem újították fel az utat, ami a 15 km-re lévő várossal összeköttetés lehetne, amely város 1977-ben bekebelezte. A falu egy zsákfalu lenne, ha nem a város külterületének számítana most. De nem funkcionál faluként, hanem egy elhanyagolt terület, lehetetlen utakkal és ellátással. A faluban 120-an laknak most.
    Tavaly voltam a faluban, és megszakadt a szívem, amikor láttam ezt az elmúlást. Az út miatt borzasztó a rendszeres bejárás iskolába, vagy munkába, és ez a változatlan szegénység, ami a szocialista időkből való, hát megdöbbentő látni.

    VálaszTörlés
  2. Téged is, mint nagyvárosi lakost, mennyire tudná kielégíteni az elvonult élet?
    Bár én nagyon vágyom a falumba, a természet közelségében élni, de tudom, mennyire mozgékony vagyok és néha emberi közösségekre is szükségem van.
    Sajnos a családomnak is más igénye van, és legfeljebb nyaranta tölthetném ott az időt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk is így van. A feleségem se bír ki hosszabb időt elvonultan. Fekednek is 190 bejelentett lakosa van, de ezek közül is sokan, csak hétvégén járnak haza. Feked házai példásan felújítottak, az egész falu egy látványosság. Ez a pincefalu 150m-re van a falu központjától. Ha a nyugdíjas éveimet elérem - ez most 6 év -, szándékom szerint én leköltözök a faluba. Ha addig nem is, de akkor biztosan megpróbálom a pincefalu feltámasztását.

      Törlés
    2. Irigylem ezt az elszántságot, hogy ilyen nagy dolgot akarsz megvalósítani, mint a pincefalu feltámasztását. De biztatást is adott a te hozzáállásod, hogy én is megtegyek minden tőlem telhetőt, hogy javítsak a gyerekkori falum helyzetén. Sokat gondolkoztam már a megoldásokon, és ha jobb idő lesz, megint ellátogatok oda.

      Törlés
  3. Pécs határában is van ilyen "pincesor" - és gyanítom másutt is. Eltűntek belőle a dolgos-szorgos emberek, mindenki városban akar lakni és a Tco-ban vásárolni. Hogy sikerül-e feltámasztani "majd" - sajnos azt kell mondam, én kétlem....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szombaton ismét Fekeden voltam. A polgármester is tervbe vette a pincesor feltámasztását. Prioritásban még a záportározó előzi meg, nem esélytelen, hogy ez is sorra kerüljön...

      Törlés