2020. január 7., kedd

Borotválkozó tükrös dobozból TrachtTag ékszertartó


Megtetszett az elektronikus bolhapiactéren. Hetekig nézegettem, de el kellett vetni a gondolatot, hogy magamnak megvegyem. Ha fel is újítom a borotválkozó felszerelésem - például az általam használt gazdaságos kiszerelésű borotvahab -, bele sem fér. Aztán eszembe jutott, hogy feleségem a minden évben megrendezésre kerülő TrachtTag-ra kis kiegészítő ékszert szokott keresgélni. Ilyenkor a lakás különböző helyein őrzött családi örökségeket elő kell keresni, ezzel most meg fog szűnni ez tarthatatlan állapot. Ezután csak ezt a dobozkát kell kinyitni, és kiválasztani belőle a TractTaghoz az ékszert.
Az eladó szerint lomtalanításból került hozzá így nem tudja az előtörténetét. Azért a darabot kézbe véve sok mindent elárul magáról. A borotválkozó nem egy sorozatgyártott darab, nem is képzett asztalos készíthette. A fenyőfa deszkából készült oldalaknál, semmi csapolás, és összeillesztés egyszerű látszó szögeléssel készült. A legmívesebb darab benne a tükörkeret. Valószínűleg a keretlécet folyóméterben vehette a készítője, és maga vágta ki a keret oldalléceit. A összeállítás itt sem kapott semmi enyvet, csak néhány szöget. A tükör, sem egy neves műhelyben készülhetett. egy egyszerű ablaküveg lett befogva. A foncsor festését is ecsettel vitték fel, ez jól látszott a hátoldalán, amikor szétbontottam. A foncsor is néhány helyen feljött, de ezt hagytam is így, hogy elkészülve, azért látszódjon a kora.
A doboz belsejét már évtizedek óta nem takaríthatták ki. Több évtized légypiszka fertőzte a doboz belső falát. A tükröt védő hátoldalon és a doboz fedelének belső oldalán jól olvasható a ceruzával írt „Szabó János” név.
Szabó János lehetett a tulajdonosa ennek a tükrös borotválkozó készletnek. Még az is lehet, hogy pénzszűke miatt a készítője is maga volt. Talán katonának hívhatták be, és oda készítette. Én úgy gondolom, hogy ez még az első világháború előtt készülhetett, talán megjárta annak több hadszínterét is.
Maga a tárgy elég gyakori, lásd a MAGYAR NÉPRAJZI LEXIKON-ból Boross Marietta szócikkét a borotválkozó tükörről. Borotválkozáshoz használt, talapzatos, állványos tükör. Nevezik még: álló, asztali, lábas, talpas tükörnek is. Alkalmazása a magyar parasztságnál a 19. sz.-ban kezdett terjedni, készítése azonban, a kései megjelenésnek megfelelően, csak korlátozottan vált népi gyakorlattá, s nagyobb jelentőséget csupán a → dunántúli pásztorművészetben nyert. Eleinte, a 19. sz. második negyedében, a polgári tükrös ládikák mintájára a nagyobb, négyszögletes, dobozalakú → tükrösök fedelét alakították felállíthatóvá, csuklós pánt segítségével (kitámasztó tükrös), majd hasonló megoldással kisebb, sőt kerek tükrösök is készültek. Elvétve → borotvatok is kaphatott ilyen fedelet. A talapzatra emelt, speciális borotválkozó tükör a 19. sz. második felében jelent meg, ugyancsak polgári példányok hatására. A borotválkozó tükört mutatós formája kiválóan alkalmassá tette baráti ajándéknak, amire több borotválkozó tükör felirata és ábrázolása is utal, s ebből következik a változatos és gyakran igen gazdag díszítés. A népi borotválkozó tükör felépítése leginkább két megoldást követ: a talprészből vagy villásan kétfelé ágazó törzs, vagy két oszlop emelkedik ki, a tükör ezek közt csavarral rögzített. A talapzat gyakran borotvatartó dobozt képez. Hordozásra szánt borotválkozó tükörnél a lábazat egy síkba forgatható. A borotválkozó tükör díszítése → spanyolozással, karcolással (→ karcolt díszítés), ill. a századfordulótól → domború faragással történt. A díszítmények közt nem ritka az → emberábrázolásos jelenet. Az oszlopok néha emberfejben végződnek, a tükröt közrefogó ágakon gyakori a → kígyó motívum. – Irod. Malonyay Dezső: A magyar nép művészete (III., Bp., 1911); Manga János: Magyar pásztorfaragások (Bp., 1972). Forrás: https://mek.oszk.hu/02100/02115/html/1-903.html

Én a borotválkozó tükrös tároló dobozt, elég alaposan letakarítottam, és lecsiszoltam. A doboz tároló részébe két kis lécet ragasztottam. Az első léc, szélesebb, és egy vájatot is tartalmaz, hogy ez legyen a tükör alsó kitámasztása. Ez praktikus, mert több hely marad benyúlni az ékszerekért, és a használó is többet láthat magából. A beragasztott hátsó lécnek, pedig az a szerepe, hogy a fedelet lecsukva, ne lógjon rá az ékszerekre a tükör.
A dobozt zöld filccel béleltem. Úgy gondolom majd a családi örökölt ékszerek ezt a bélést megérdemlik.


És íme, itt a kész ékszeres doboz, és fölötte a korábban bemutatott selyemmel hímzett Luzerni népviseletbe öltözött lánykát ábrázoló képeslap.
 
A szándékom szerint a feleségem, majd a TrachtTagra ebből fog kiegészítő ékszert választani. Ezt a napot minden évben meg szokták rendezni, lásd a róla szóló 2019-es tudósítást: A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár ezúton mond köszönetet mindazoknak, akik csatlakoztak a TrachtTag felhíváshoz, és kiválasztottak egy népviseleti ruhadarabot vagy kiegészítőt, amit a hétköznapi ruhájukkal összekombinálva április 26-án viseltek. A Zentrum immár ötödik alkalommal hirdette meg a programot azzal a céllal, hogy különleges módon emlékezzünk őseinkre. A TrachtTag egy kiváló bizonyítéka annak is, hogy múltunk fontos részei nem vesznek el, nem merülnek feledésbe, hanem a jelenünkben is fontos szerepet és nem ritkán új jelentést kapnak. Forrás: http://www.zentrum.hu/hu/2019/05/mar-otodszor-unnepeltuk-a-trachttag-ot/

8 megjegyzés:

  1. Annyira szeretem látni a folyamatot, ahogy àtalakul egy tárgy, aminek szemmel láthatóan lelke van. 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök neki. Az ilyen posztokat szeretem írni. Amikor elkezdtem a blogolást, akkor még főleg ilyen posztokat írtam. Azóta aztán kibővült a profil. Arra vigyáztam, hogy a lelke - jelen esetben most a tükör -, módosítás nélkül megmaradjon. :-)

      Törlés
  2. Édesapámnak volt ehhez hasonló borotválkozó tükre. Borotvakrémmel, pamaccsal, timsóval és minden egyébbel felszerelve amit anno használtak a férfiak. Régi emlékek jutottak eszembe, köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk a Nagyapámnak volt hasonló doboza. Én azt szerettem nézni, amikor a borotvakrémet a habtálkában felhabosította.

      Törlés
  3. Először azt gondoltam, ha már ékszertartó lett belőle, akkor miért kell a tükör bele, de olvastam a kommented, hogy ez "lelke" a doboznak. :)
    Nem ragaszkodnék ennyire a múlt dolgaihoz, a tükröt biztos kihagynám az ékszeres dobozomból, bár arra jó, ha még meg is akarjuk nézni benne magunkat, hogyan áll a fülbevaló, vagy nyaklánc, esetleg a párta. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annak a tükörnek a foncsorjából már az idő vasfoga olyan sokat harapott ki, hogy a lelke csak a szépet mutatja :-)

      Törlés
  4. Úgy nézem, egy hasonló dobozkám (tán korban is hasonló) van nekem is. Nem kinyitható fedelű, hanem fiókos és emiatt aztán persze nem is tükrös. De én is szeretem. Ez valami családi "örökség" - sajnos történetet nem tudok hozzá, hacsak annyit nem hogy nagyszüleim ebben a "fontosabb iratokat" tartották....
    Hmmm... Fontos lesz-e valaha is valakinek? (ez költői kérdés volt...)


    VálaszTörlés
  5. Nekünk egy cipősdobozban maradtak meg a családi iratok, a cipősdoboz mentehetetlen volt, azért azok egy kis iskolatáskába kerütek. Majd egyszer azt is bemutatom. Egy kis sajtos papírdobozkában maradtak meg a családi bizsuk. Azt megmentettem. Ez is ebbe az ékszeres ládikába kerül.... Most úgy gondolom, hogy ez egyenesági leszármazottainknak is fontos lesz.

    VálaszTörlés