2019. június 2., vasárnap

Bándi tanösvény átadás


Június elsején, Szombaton délután tanösvény átadásra mentünk.

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és a Bándi Német Önkormányzat tisztelettel hívja a sajtó munkatársait a Bándi Német Nemzetiségi Tanösvény ünnepélyes átadására 2019. június 1-jén.

Ez idáig hat település készítette el a maga német nemzetiségi tanösvényét: Somberek (Baranya megye), Pilisszentiván (Pest megye), Feked (Baranya megye), Tarján (Komárom-Esztergom megye), Mecseknádasd (Baranya megye) és Bátaszék (Tolna megye), és rövidesen további két helységben – Bándon (Veszprém megye) és Csolnokon (Komárom-Esztergon megye) – nyílik meg hasonló tematikus út.

Az említett tanösvények létrejötte a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata általános, valamint oktatási stratégiájára vezethető vissza: jövőbe mutató választ kerestek arra a kérdésre, hogy vajon melyek azok a modern eszközök, amelyek segítségével a hazai németség kulturális öröksége továbbörökíthető. Az említett tanösvények az egyes falvakban-városokban élő német közösség egyedi jellemzőit emelik ki. A tematikus ösvényeket minden korosztály szívesen látogatja, hiszen különleges módon mesélnek hazánk második legnagyobb lélekszámú nemzetiségének múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

A német nemzetiségi tanösvények a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata kezdeményezésére, a Németországi Szövetségi Belügyminisztérium támogatásával épülhettek, illetve épülhetnek meg. Forrás:http://nemzetisegek.hu/2019/05/29/sajtomeghivo-bandra-a-7-nemet-nemzetisegi-tanosveny-unnepelyes-atadasara/








Sikerült jó időt kifogni, sok látogatót sajnos nem. A falubeli szereplők, és nézők többségben voltak az ünnepségen. Mondjuk, nem csodálkozom, mert a Magyarországi Németek erre a csodás szombatra sok rendezvényt, bált, megemlékezést hirdettek. Volt német nemzetiségi kórustalálkozó és a Veszprém megyei kézilabda csapat is ekkor játszott a BL döntőbe jutásért.










Az átadón nehéz volt fényképeznem, mert a helyi és nemzetiségi sajtó munkatársai sokszor kerültek az objektíven elé. Azért fogadjátok szeretettel a kis fényképsorozatom a megnyitó ünnepségről, és a tanösvény első csoportos bejárásáról. Aki személyesen is szeretné megtekinteni további információkat, hamarosan itt olvashat: http://lehrpfad.hu/tanosvenyek-eszak-magyarorszag/?lang=hu.

3 megjegyzés:

  1. Tudom ajánlani még az átadóról egy részletesebb leírást itt: http://www.zentrum.hu/hu/2019/06/englenderne-hock-ibolya-a-magyarorszagi-nemetseg-jo-peldat-mutat/?fbclid=IwAR39mVs5W9xqCOLxfSa0a5FJnYS3iiOTzggy0-CjCHrmRGANu-OmdYURUes

    VálaszTörlés
  2. Véletlenül találtam itt rád, a másik helyen elvesztettelek, akkor ezért, mert ideköltöztél.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem itt is olvasol. Hagytam nyomot a régi helyemen is, de lehet teszek egy feltűnőbbet oda.

      Törlés