2024. április 7., vasárnap

Bolhapiacra menet

Ha Vasárnap – és nem vagyok vidéken, vagy nincs piros betűs ünnepnap -, akkor megyek a bolhapiacra. A Lövölde téren megyek át, és ha új kiállítás van, a kirakatban mindig megállok előtte és lefényképezem. Íme a szokásos fotósorozatom a kirakati installációról.


A kiállítás a Budapest Fotó Fesztivál 2024 hivatalos programjának része.

Lakin Ogunbanwo fotóművész 2012 óta foglalkozik Nigéria különböző etnikai csoportjainak - Yoruba, Ibo, Hausa-Fulani - hagyományos viseleteivel. Szülőhazájában a ruházat egyértelműen jelzi az etnikai identitást, mellyel kapcsolatban megfigyelte, hogy a fiatal generáció egy új vizuális kódrendszert alakít ki, egy hibrid esztétikát nyugati és tradicionális elemek vegyítésével, hogy ezáltal határozottabban kommunikálhasson önmagáról.

Ogunbanwo are we good enough című sorozata rejtélyes portrékból áll, melyek az identitással foglalkoznak. Azáltal, hogy szándékosan elrejti modelljei személyazonosságát, arra keresi a választ, hogy mi az, ami egy tágabb kulturális egységen belül meghatározza az egyént; kik lehetnek ezek az emberek, és hogyan szeretnék, hogy érzékeljük őket. A fotóprojekt kizárólag - egy nagy játékteret engedő és elengedhetetlen divatkiegészítő - a fejfedő erejével kommunikál a férfi identitásról. Ebben a sorozatában is a rá jellemző kifinomult minimalista stílust követi, a fény, a textúra, a forma és a sziluettek állnak esztétikája fókuszában.

 

Forrás: https://parallelfoundation.com/AKTUALIS-2024-04-03-29-Lakin-Ogunbanwo-NGR-are-we-good-enough

Az etnikai különbségeket bemutató kirakati installációt szemlélve jutott eszembe, hogy márciusban A Bethlen Színházban néztük meg a Szekszárdi Német Színház vendégjátékát a Nehéz csomag című előadást. Nálam volt a fényképezőgép, de annyira magával ragadott a darab, hogy csak ezt a három fényképet készítettem az előadásról. Gondolom, érzitek, hogy miért is juthatott eszembe Nigéria etnikai csoportjairól a magyarországi németekről készült színdarab.




Az audio-séta több szereplő történetén keresztül meséli el a magyarországi németek életének döntő pillanatait az 1941-es népszámlálástól az 1946-os kitelepítésig. Részeseivé válunk egy magyarországi német család életének, átérezhetjük a családtagok közötti ellentéteket, kételyeiket, fájdalmaikat, emlékeiket, és átélhetjük a megérkezést Németországba. A Nehéz csomag történelmi forrásokból valamint a Magyarországról kitelepített németekkel és leszármazottaikkal folytatott beszélgetésekből táplálkozik. A jelenetekben bemutatott események a valóságon alapszanak ugyan, de azokat az alkotók a színházi előadás számára továbbgondolták és fikcionalizálták. Forrás: https://www.dbu.hu/repertoar/nehez-csomag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése