2021. június 10., csütörtök

Geresdlaki újdonságok

Geresdlakra gyakran járunk, mert a kis faluban a Német nemzetiségi önkormányzat komoly helytörténeti gyűjteményt hozott össze, amelynek tudományos feldolgozásába feleségem is közreműködik. Így aztán megyek, fényképezek. Az idei év újdonsága, hogy a múlt évben újabb babákat öltöztettek fel a helyi asszonyok. Ezekkel a babákkal mutatják be a faluban régen megtörtént vallási, vagy történelmei eseményeket. Így került összeállításra a málenkij robotra elhurcolt Geresdlakiakról, egy állókép, és a zarándoklatra menőkről egy jellegzetes összeállítás.



A faluban régen művelt mesterségekről is összeállítottak egy-egy installációt.





Legutóbbi látogatásunk óta a tanító úr asztalánál levő kis klumpapár kicserélődött, egy sima fapapucsra. Megtudtuk, hogy az ott lassan egy évtizede ott szolgáló klumpát ellopták. Annak a készítője már meghalt. Ez a klumpa pótlás, már nem sikerült úgy, mint a régi volt. Én megígértem, hogy a legközelebbi alkalomra faragok egy korábbihoz hasonlóbbat.

Utolsó képnek egy kis érdekességet hoztam. A Geresdlaki falvédő gyűjtemény egy érdekes darabja. A falvédő szakirodalom szerint a kép és írás kapcsolata szerint négy típus különít el:

1.         a kép és a szöveg egymásra utal,

2.         nincs a kapcsolat egymással a szöveg és az ábrázolás,

3.         a szöveg alárendelt szerepű a képhez viszonyítva,

4.         a kép van alárendelve a szövegnek.

(Forrás: Nyelvjárástani Tanszéke és a MTA Nyelvtudományi Intézete Budapest, 1987- Sinkó Katalin: A falvédők képi világa)

Gondolom, az olvasóim rögtön tudják, hogy ez melyik kategóriába esik.

6 megjegyzés:

  1. Hozzájárulhatsz az általad készített klumpával a gyűjtemény sikeréhez.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igyekszem. Olyan szomorú voltam, hogy egy ilyen tárgyat csak úgy elvittek. Nagyon népszerű ez a kiállítás Baranyában, sok diák tanulja meg ezekből a német nemzetiségi népismeretet.

      Törlés
  2. Olyan, mint egy kis skanzen. Nagyon aranyos! Milyen jó, hogy mostanában klumpákat faragsz, most jól jön ez a tudományod. :)
    A falvédő szövege megnevettetett. Igaz, hogy én elég sokat nevetek, de mióta nincs, akivel együtt nevessek, azóta inkább csak mosolygok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jól megcsinálták, és sok iskola jár oda, hogy tanuljanak belőle a gyerekek. Több , kiállítási termük, és falumúzeumi épületük is van jól berendezve. Több mindent ki is próbálhatnak a gyerekek, pl. kosarat vihetnek a fejükön, mint régen az asszonyok.
      Mi is jót nevettünk, ezen a összehozott falvédőn, és találgattuk, melyik holland lányt hívhatják Rozikának :-)

      Törlés
  3. https://aranyosfodorka.blogspot.com/2020/09/geresdlakon-jartam.html
    Vannak ott másik múzeumok is !
    Aki teheti, rábeszélem a látogatásra, megéri.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Folyamatosan dolgoznak újabb kiállításokon. Most a volt kocsmát bérelték ki, hogy ott is kiállításokat hozzanak létre. Például van eredeti szélposta dokumentumuk (málenkij robotra elhurcoltak vagonból kidobott üzenetei).

      Törlés