2021. június 16., szerda

Császártöltésen jártunk

 

Az előző hétvégén másfél év óta először sváb fesztiválra mentünk Császártöltésre.

Első alkalommal rendezték meg Császártöltésen a sváb ételek fesztiválját, ahol a házigazda település mellett, Babarc, Érsekhalma, Ceglédbercel, Rácalmás, Nemesnádudvar, Feked, Hajós, Bácsbokod, Miske mutatkozott be a sváb konyha felülmúlhatatlan ízvilágával. Az gasztronómiai, bemutató, kóstoló és megmérettetés elhozta az osztatlan sikert a településeknek, amely sikeren felbuzdulva vélhetően az elkövetkező esztendőkben még sokat hallhatunk a különleges rendezvényről. Az ízek mellett, a sváb kultúra, zene is teret kapott, ahol sváb néptáncegyüttesek, kórusok mutatták meg egymásnak és a vendégeknek tudásuk legjavát. Forrás: https://www.facebook.com/watch/?v=2949251525289497

Sikerült hajnalban elindulni, így a műsor kezdése előtt Császártöltésen voltunk. Kellet is az idő, mert így hiánypótló képeket tudtunk készíteni Császártöltési emlékművekről, és alkotásokról, melyek eddig csak netről leszedve voltak meg. Így saját képekkel tudja feleségem oktatni, ráadásul olyan részleteket is be tud mutatni, amelyről eddig nem volt tudomása. Az öreg temetőbe is lejutottunk, itt is készöltek képek. A fesztivál helyszínére így is a megnyitás előtt érkeztünk. Készítettem képet a Fekedi tánccsoport próbájáról is, de betettem egy képet a fellépésükről, ahol már ugyanezt népviseletben adták elő.










A műsor szüneteiben a helyben készült sváb ételek készítésének módját is tanulmányozhattuk, és kóstolhattunk is. Látszik, hogy már XXI. századi a svábok főzési tudománya. A tradicionális kanalas fánkot már nem kanállal formázzák. A látottak szerint ezt már habtölcsérrel, és ollóval készítik. Összességében nagyon jól éreztük magunkat.  













4 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó program lehetett! Sok finomság készült és még új élményekkel, tudással is gazdagodtatok. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A vártnál kevesebben voltak, a közönség kicsi volt. Sokan nem mertek eljönni. A szervezőktől megtudtuk, hogy 73 sváb falut kerestek fel, és csak hatan vállalták a kihívást, és a szereplést. Ez így biztonságos is volt.

      Törlés
  2. Csak ismételni tudom Borkát.Többször végignéztem a képeket. Sokat árulnak el arról, amit láttatok. Mindig jó programokat készítettek magatoknak. Ezentúl évente lesz a fesztivál? Tudsz róla valamit?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már a múlt évben is tervezték, de a járvány közbeszólt. A résztevők már ott emlegették, hogy jövőre is eljönnek. Rájöttek többen arra, hogy kevés étellel jöttek, ígérték jövőre többel készülnek. A szervezők szerint is, a tapasztalatok alapján rendszeres lesz. Kritikaként elhangzott, hogy csak magyarul volt minden kiírás, holott már most is voltak németországi csak németül beszélők. Ígérték jövőre legalább kétnyelvű lesz :-)

      Törlés