2019. április 15., hétfő

Egy héten belül kétszer is olvastam róla.


Általában a hétfő reggelem úgy kezdődnek, hogy reggel elkísérem feleségem a fodrászhoz. Ettől a kísérettől aztán a munkahelyemtől eltávolodom. Így aztán, hogy gyorsabban beérjek dolgozni, megyek busszal. A buszmegálló az Andrássy út 24-el szemben van. Már régóta tervezem, hogy bemutatom, és készítek fotókat róla, mert emléktábla is van rajta. A mostani apropót az adta, hogy a névnapomra kapott könyvekben kettőben is szerepel ez az épület és abban működött Három holló vendéglő híres költője.

Deutsch Jakab és Deutsch Sámuel megrendelésére 1875-ben épült eklektikus lakóházat Freund Vilmos tervezte. 1895-ben az új tulajdonos Lewy Henrik kérésére Korb Flóris és Giergl Kálmán végzett felújítást az épületen, melynek során szecessziós díszítő elemek kerültek az utcai homlokzatokra.


Az 1880-as években nyílt meg és egészen 1825-ig működött az épület földszintjén, a kaputól jobbra a Három Holló vendéglő, a kaputól balra pedig az Opera kávézó. A vendéglő kedvelt helye volt artistáknak, művészeknek, újságíróknak. Az 1937-ben, Csorba Géza által készített emléktábla - amely jelenleg a kapu előtti bejárati falon található - a Három Hollóról és legismertebb törzsvendégéről, Ady Endréről emlékezik meg. 1825-ben a vendéglő és a kávézó termeiben nyílt meg az Opera kávéház, amely a II. világháború végéig fogadott vendégeket. A háború után a kávéház termeit a Magyar Állami Operaház Balettintézete próbateremnek használta.

1977-ben kapott helyet az épületben a Román Kultúra Háza, majd 1998-tól a Goethe Intézet, melyen belül nyílt meg a Három Holló helyén az Eckermann kávézó. Az épületen teljes felújítást utoljára 1977 és 1980 között végeztek. Az eklektikus stílusban készült, 130 éves épület érdekessége, hogy 1895-ben az átalakítás során szecessziós díszítőmotívumokkal lett gazdagabb a homlokzata. A háromemeletes bérház az Andrássy úton tíz, a Hajós utcában nyolc tengelyes. A saroktengelytől eltekintve az Andrássy úti homlokzat tengelyesen szimmetrikus, melyet egy öttengelyes középrizalit tagol. A szimmetrikus, és középizalitos megoldás a Hajós utcai frontra is jellemző, itt a középrizalit négytengelyes. Horizontálisan a homlokzat karakteresen három egységre bontható.


A földszinti kváderezett falfelületet - melyet hangsúlyos övpárkány választ el az első emelettől - magas félkörívben záródó nyílások tagolják. Eredeti állapotában maradt fenn a főbejárat fából készült, szintén eklektikus stílusú kapuja, melyre az épület 1977-es felújítása során külön figyelmet fordítottak. Az Andrássy útról nyílik az Eckermann kávézó, illetve a Goethe Intézet kiállítóterme.


Az első és második emeletet elválasztó párkány beleolvad a homlokzatba, ezért ez a két szint a vízszintes tagolódás szempontjából egy egységet alkot. Ez az épület legdekoratívabb homlokzati része, melyet a középrizalit négy, posztamensre állított, kannelúrás, leveles fejezetű féloszlopai tesznek hangsúlyossá az Andrássy úton. A Hajós utcában a középrizalitot kanellúrás pilaszterek emelnek ki. Az igényesen díszített Andrássy úti, és a visszafogottabb Hajós utcai homlokzat harmonizál egymással. Az ablakok és az ajtók egyformán egyenes záródásúak. A főhomlokzat öt, bábos korlátú erkélye növeli az épület rusztikus hatását. A mellékhomlokzaton ezen a szinten erkélyek kialakítására nem került sor.


A második emelet felett erőteljes háromtagú konzolos párkány fut végig. A középrizalit féloszlopai felett található, posztamenseken álló szobrokat a mögöttük elhelyezkedő füzérdíszítések hangsúlyozzák. A harmadik emeleten a földszint és az első emelet jellemző motívumai is megtalálhatóak. A félkörívben végződő nyílászárók a földszinttel, a szobros, erkélyes kialakítás az első emelettel harmonizál. A kovácsoltvasból készült erkélykorlát légiesebbé teszi a robusztus épületet.

A ház sarokrészének kialakításában nem a megszokott megoldások közül választott az építész. A földszinti sima törzsű pillérek és oszlopok felett az első emeleten oszlopos kialakítású loggia helyezkedik el, amely fölött bábos mellvédű erkély található. Forrás: http://www.muemlekem.hu/muemlek/show/11789

2 megjegyzés:

  1. Szép ez a ház ! Mindig örülök, ha régi épületeknek jó új gazdájuk van, s nem csak emléktáblát avatnak, hanem karbantartják a múltat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban szép. Bár nem biztos, hogy csak a gazdája miatt. A ház földszintjén két luxusmárka üzlete. A bérleti díjból biztosan jut a homlokzat felújításra is.

      Törlés