2019. március 24., vasárnap

Örökségünk megmentése


Ezt a hangzatos cím, nem véletlen. Az utóbbi egy év jótéteményeim közül ezt tartom e legtöbbre. A Fekedi biblia - melyet a Fekedi tanösvényen is megismerhettek (http://lehrpfad.hu/feked-mindent-isten-neveben/?lang=hu) -, lassan háromszáz éves korára igen megviselt állapotba került. Ezt a két kötetes német művet kellett bemutatható állapotba hozni. Lassan egy éve, hogy ezt BIBLIA mentő szándékot a Fekedi baráti kör néhány tagja elindította. Ehhez csatlakoztam én is. Kerestem restaurátort, aki gondosan megtisztítja, fertőtleníti, és restaurálja. Többen kerestünk kiállításra alkalmas vitrint, mely a templom hűvös nedves légkörében is megóvja a további károsodástól.
Erre a hétre jött össze, hogy a szakszerű budapesti kezelések után a Bibliát visszavigyem Fekedre, ahol már várta a Templom. Csak felsorolás, hogy miért is kellett megmenteni: fatáblás, kecskebőrös kötését farontó bogarak támadták meg, papírlapok között különféle gombák tenyésztek, kötése és lapjai is hiányosak voltak. Röviden, megviselte közel háromszáz év.


Íme, a fotó a leutazás előttről. Igen ebben a retro műbőr bőröndben szállítottam le. Vittem vele szilikagélt, és fehér szövetkesztyűt is, mert a visszafertőzést minden körülmények között el kell kerülni.

Itt már a templomban a kiállító vitrinben. A kiállító vitrinhez is hozzájárultam. Az alapja egy feltehetően XIX századi copf stílusú asztal, ráépítve egy zárható vitrinnel. Az asztalt én találtam, szállítottam az autóm tetején, terveztem a ráépített vitrint.

Most megnyugodtam, hogy a BIBLIA ismét elfoglalta helyét, ott ahol több száz éve szolgál.

Amikor próbáltam a Fekedi templom, és biblia történetére rákeresni találtam Közérdek című folyóiratban egy rövid tudósítást, az alábbit: A nyugalomba vonult szekszárdi zenetanár és tanító Éber Márton f. hó 6-án 60-ik születése napját ünnepelvén fiánál, Éber, Géza fekedi plébánosnál, tiszteletére összejött a kerületi papság. Dr. Frey János esperes-plébános toasztjában szép szavakban emlékezett meg az ünnepeltről, mint volt polgári iskolai tanáráról. Ugyan ekkor fejeződött be a fekedi népmissio, melyet Ambach Mihály mohács-kerületi esperes és Rudolf Mátyás plébános tartottak. A missioi emlékkeresztet ünnepség keretében szentelték be, melyet a jó hírű fekedi asztalos mahagóni-emailban készített, s amely méltó dísze a templom szentélyének. Forrás: https://library.hungaricana.hu/hu/view/Kozerdek_1908/?query=Feked%20mahag%C3%B3ni-email&pg=419&layout=s


Most, itt vagyok, és a Google – aki amúgy a barátom -, sem segített, hogy vajon a tudósításban említett „mahagóni-email” az micsoda?

2 megjegyzés:

  1. Bakos Ferenc: Idegen szavak szótára (1994):
    email:
    1. zománc
    2. a kerámia készítésben az át nem látszó zománc egyik fajtája, amellyel fémtárgyakat vonnak be védelmül és díszítésül
    3. fogzománc

    Amúgy gyönyörű lett !!! Irigylem a türelmedet és az ügyességedet !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban a zománcdíszítés elnevezése. Csak nekem mint faművesnek az a furcsa, hogy egy fatárgyat 1908-ban hogyan tudtak porcelán díszítéssel ellátni. Biztos ragasztották rá.

      Törlés