2019. május 15., szerda

Csömörön jártunk.


Csömörön jártunk.

Ha jó idő és bennünket érdeklő esemény van a közelünkben, akkor kocsiba pattanunk, és meg sem állunk a rendezvény színhelyéig. Május 11-én, Csömörön találtuk a Nepomuki Szent János szobor restaurálás utáni felszentelését. (Meghívó forrása: http://www.csomorinemetek.oldalunk.hu/site.php?sd=csomorinemetek )
A csömöri Szent János szobor egy falatnyi kis bekerített parkban van a patak híd mellett. A híd túloldalán a patak mellett tágas, kiépített parkos sétány húzódik. Amikor Grassalkovich család a Csömöri betelepült németeknek állíttatta a szobrot, biztosan több százan avatták fel. Most a nézők az én véleményem szerint kevesebben voltak, mint a rendezvény szereplői.










A rendezvény befejezéseként a helyi Német Nemzetiségi Általános Iskolai gyerekei adtak műsort, és a patakon eleresztették a saját maguk hajtogatott kis tutajaikat. Ezzel egyrészt emléket állítottak a Szent Jánosnak, és a magyarországi német betelepülésnek is.








2 megjegyzés:

  1. Örömmel olvasok ilyen bejegyzéseket ! Jó tudni, hogy vannak falvak, ahol ápolják még az ősök hagyományait, hogy ebbe a fiatalokat is belevonják.Azt is örömtelinek tartom, hogy a régi, az őseik számára fontos szobrokat (és esetleg egyéb régiségeket) felújítják, megőrzik.Milyen kár, hogy ez többnyire csak a németek által lakott településeken szokás...
    Mit keres az a magányos malac az úton ? Nem derült ki ? Útjelző tán a magtár felé ?? :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A magányos malac egy kerámia kompozíció a patakparti sétányon. Kerestem alkotóját, de nem találtam. A közönség arról beszélgetett, hogy a szobor egy éve van kint, és nem is volt avató ünnepség. Egy valaki azt hitte. egy sétáló kutya. Az ünnepség végén csodálkozott rá, hogy még mindig ott van, ahol az elején látta. Így lett beszédtéma a malacszobor.

      Törlés