2020. július 24., péntek

Cyklop garázs és sörkert a Kertész utcában


Régi elhatározásom, hogy bemutatom a CYKLOP garázst. Az egyik vasárnap el is sétáltam a Kertész utcába, hogy fényképeket készítsek róla. Erre az út túloldalán felkeltette az érdeklődésem a hatalmas parkoló és a parkolót körülvevő tűzfalakra festett képek. Valamikor ez a parkoló a Stifler kert volt. Ennek egy kisebb részén egy modern társasházat építettek fel. Ki is lóg a Kertész utca historizáló épületei közül. Azért néhány képet a CYKLOP garázs homlokzatáról is lőttem.





Stifler Kert a belváros szívében! Hallottál már sörkertről romkocsma köntösben?! Itt a helyed ha imádod a fesztiválhangulatot és gyengéd a kézműves burger csapolt sör kisérettel. Egész évben italakciókkal várunk és óriás kivetítőkön nézheted az élő sportközvetítéseket, a városban egyedülálló lelátónkról! A finomságokról a Burger Box Bp gondoskodik, bringád letároljuk és a blökit sem kell otthon hagynod. :) Forrás: http://www.findglocal.com/HU/Budapest/982378971858526/Stifler-Kert


A 250 gépkocsi befogadására alkalmas garázsépületből és az utcai fronton elhelyezkedő, iroda- és lakóházból álló együttest neves építész, a Kazinczy utcai zsinagógát is jegyző Löffler Béla tervezte. A szürke, viharvert homlokzaton foghíjas felirat jelzi, hogy ez volt egykor a Cyklop Garage, de sokan bizonyára Főtaxi-garázsként emlékeznek rá. 1924-re építette fel a Cyklop Építő és Ingatlan Rt., s különlegességét nem az utcára néző lakóház adja, hanem az udvarban álló autógarázs és műhelyépület. (Az egyemeletes garázsépületre 1928-ban második emeletet építettek.)

Az egykori garázsrészt a II. világháború után a Főtaxi használta, később autókölcsönzőként működött, ma parkolóház. Az utcai szárny egykori irodáit a II. világháború után lakásként hasznosították, az önkormányzati tulajdonú épületrész lakásai üresen állnak. A rossz állapotú, elhanyagolt, eredetileg is többfunkciós épületet modern és historizáló stílusok közös határán mozgó külső és belső kialakítása teszi egyedivé. Korszerű kialakításának köszönhetően ma is jól használható tereket találunk benne, a garázsrészeket jelenleg is eredeti rendeltetésüknek megfelelően használják.

A visszafogott neobiedermeier díszítőelemekkel ellátott lakóházrész és a modern stílusban kialakított garázs teljesen egyedi építészeti értéket képvisel, megőrzése építészettörténeti és várostörténeti szempontokból egyaránt kívánatos lenne.

2 megjegyzés:

  1. Nem derült ki, hogy miért "Cyklop" a hely neve ?
    ".... a cyklop a görög szójelentés szerint nem egyszeműt, hanem kerekszeműt jelent, vagyis kerek szemnyílást, amely mellett a szemfehérjéből kevés látszik...."
    (https://mek.oszk.hu/03400/03408/html/43.html)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, hogy utánanéztél. Valószínűleg a CYKLOP részvénytársaság az akkori tipikus kerek autólámpák miatt választotta ezt a nevet.

      Törlés