2020. február 15., szombat

József Attila egy kicsit másképp


 A Lovag utcán gyalogolva fedeztem fel József Attila emléktábláját.


Megálltam és lefényképeztem a házat, ahol néhány évig élt.

Utána kerestem az életrajzában, hogy Mért és hogyan lakott itt:
József Attila (Budapest, Ferencváros, 1905. április 11. – Balatonszárszó, 1937. december 3.) Baumgarten- és posztumusz Kossuth-díjas magyar költő, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja. Az élet kegyetlen volt vele, hiszen félárva gyermekként ifjúsága tele volt lemondással és brutalitással, felnőttként pedig szembesülnie kellett a meg nem értéssel. Öngyilkosságra utaló tragikus halálának pontos körülményeit azóta sem sikerült tisztázni. 
József Attila 1920 januárjában néhány napig még a Ferenc téren lakott, január közepével Etel nővérével együtt átköltözött Makaiék Lovag utcai lakásába. Hogy a rokonokat megtévessze, Makai Etelt mint szobalányt, Attilát pedig mint annak testvérét mutatta be. Sógorukat idegenek jelenlétében „doktor úr”-nak, Jolánt pedig Lucie-nek kellett szólítaniuk. Makai Ödön Lippe Lucie álnéven vette feleségül Jolánt 1919-ben, 1928-ban váltak el, hogy születési nevén is feleségül vehesse. A két gyermek a cselédszobában lakott. 1920 júniusától egészen nagykorúságáig Makai Ödön volt József Attila gyámja. Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3zsef_Attila
Makai Ödönnek utána olvasva, ki is derült a József családdal való viszonya. József Attila mindkét lánytestvérét feleségül vette kétszer is. Érdekesen alakult családregény.

Makai Ödön (Nagyszentmiklós, 1889. október 27. – Hódmezővásárhely, 1937. február 16.) jogász, ügyvéd, József Attila sógora és gyámja, József Jolán, majd József Etelka férje, Makai Emil költő, drámaíró unokaöccse.

Zsidó családból származott, Löwenstein Adolf és Fischer Hermina gyermekeként született Nagyszentmiklóson (Édesanyja testvére volt Makai Emil költő, újságíró, műfordító). Jogi tanulmányokat végzett. Miután József Áronné Pőcze Borbála 1919 decemberében elhunyt, ő lett az árván maradt gyermekeinek a gyámja. Felismerte József Attila tehetségét, s pályáját egyengette. 1920-ban a költő Makai Ödönnek a Lovag utcai lakásában lakott, anyagi támogatást is kapott tőle.



Első házasságát József Jolánnal kötötte, akit Lippe Lucie álnéven vett feleségül Budapesten, a Terézvárosban, 1919. április 28-án, majd 1928-ban elváltak. 1928. szeptember 22-én immár a valódi nevén vette el József Jolánt, szintén a Terézvárosban, majd ezt követően feleségével Hódmezővásárhelyre költöztek. Házasságuk alig több mint egy hónappal később válással végződött. Még ugyanezen év végén azonban harmadszorra megházasodtak, alig két évvel később újból elváltak.

A szegedi ügyvédi kamara Makai Ödönt 1929. január 8-ai hatállyal jegyezte be a Szentesi út 24. szám alá. Előbb főfelügyelőként dolgozott a Belvárosi Takarékpénztár Tiszántúli Kerületénél, egyidejűleg pedig ügyész volt a Kereskedelmi Banknál, később pedig ennek társigazgatójaként is működött, egészen haláláig. Hódmezővásárhelyen alakult ki szorosabb kapcsolat közte és József Attila között, a költő Makaira mint barátjára tekintett.

Negyedszerre József Etelkát vette el 1931. december 26-án Budapesten. Megegyezés szerint három gyermekük - köztük Makai Péter rendező-díszlettervező (1932. december 4. – 1991. november 7.) - az anya református vallását követte.


A Makai családnak élénk társasági élete volt, főként zsidó ügyvédekkel, bankárokkal, orvosokkal, valamint a városban élő híres költőkkel, művészekkel, és műkedvelő színészekkel voltak kapcsolatban. Makainak gyakran jelentek meg közgazdasági témájú írásai a hódmezővásárhelyi sajtóban, irodalmi kérdésekhez is gyakorta hozzászólt. 1931-ben a Vásárhelyi Friss Újságban nyílt levelet publikált Vihar Móricz Zsigmond körül címmel, melyben kiállt az író mellett, amikor azt élesen támadták. Temetésén, melyre Hódmezővásárhelyen, a Tuhutum utcai zsidó temetőben került sor, csak özvegye és volt felesége voltak jelen. Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Makai_%C3%96d%C3%B6n

Kerestem Makai Ödönről illusztrációnak a posztomhoz, és meglepetéssel találtam is egyet 1929-bő, amelyen József Attila, Makai Ödön és testvérei is láthatóak zuluknak öltözve. József Attiláról eddig mindig csak komoly, és szomorkás képet láttam. Jó hogy most láthatjuk egy kicsit másképp.  

Egy döbbenetes fotót kaptunk egy 90 évvel ezelőtti, vásárhelyi álarcosbálról – egyik legnagyobb költőnk József Attila, nőnek öltözve látható rajta. Olvasónk, Pál, Vásárhelyi értékek rovatunk legújabb, József Attila vásárhelyi emlékeit látva egy rendkívül különleges, általunk meg sosem látott fotót küldött.
Hódmezővásárhelyi álarcosbál. 
József Attila zulu nőnek öltözve (balról), Makai Ödön (sógora és gyámja), 
József Jolán és Etel (testvérei jobbról)

2 megjegyzés:

  1. Be kell valljam, József Attila életére szinte alig emlékeztem, pedig ezt-azt anno biztos tanultunk róla. Azonban ezeket a különlegességeket, melyeket itt most írtál, biztos nem hallottam/olvastam. Különös dolgok derülnek ki emberekről - haláluk után... Ez egy jó kis írás volt !!!

    VálaszTörlés
  2. Jól esett nekem is kutatni József Attila életében. Érettségi tételnek is őt húztam. Akkor megdicsértek, hogy mennyi mindent tudok róla. Azóta még sok mindent olvastam hozzá, és a neten is találni újabb és újabb ismereteket. Jó ezeket tudni. Jó lenne, ha több időm lenne ezekről írni!

    VálaszTörlés