2019. szeptember 19., csütörtök

Zsolnay Szökőkút a József Nádor téren


A József Nádor térre azért mentem, hogy az újonnan átadott Zsolnay szökőkutat megnéztem. A budapesti újonnan átadott szökőkút másolat. Az eredetije Herkulesfürdőn található. Az eredetije, mint olvastam róla, most legálisan nem látogatható:  

Miután egy betört ablakon sikerült bemásznunk a Szapáry épületébe, belül is körbenéztünk. Tíz éve még gyógyulni jártak a monumentális épületbe az emberek, ma már viszont csak borzongani. A szembetűnő állagromlást a kénes gőz gyorsította fel, ami az üresen tátongó medencék és az épület mély hasadékai közelében napjainkban is érzékelhető. Az elhagyatott folyosók, szalonok és gyógytermek faláról lehullt vakolatdarabokon, összetört téglák és üvegek maradványain lépdelve jutottunk el a lepusztult állapotában is lenyűgöző várótermi csarnokba, ahol a festett boltozatos mennyezet, az eredeti csillár és a majolikával díszített egykori szökőkút jól érzékelteti az egykori fényűző fürdőéletet. Az egyik teremben emléktábla mutatja, hogy itt fürdőzött a császári pár. A majolikával díszített szökőkútról már több ornamentumot lelopkodtak. Forrás: https://foter.ro/cikk/20181026_sisi_kedvelt_udulohelye_ma_mar_kisertetvaros

Egy híres és szép Zsolnay szökőkutat állítottak fel Budapesten. Ugyanakkor, ha már Zsolnayt akartak, akkor lett volna kézenfekvőbb választás is. Budapesten állt már régen egy Zsolnay kút a Gellért hegy tövében az Attila gyógyforrás ivókútja.
 Az Attila gyógyforrás: bikafejes szobrok és.. a 'győztes fejedelem', égberagadás domborművei.

A fenti képet Kinszki Imre (1901-1945) a fiatalon elhurcolt amatőrként dolgozó kitűnő fotóművész készítette az "Új tárgyiasság" ("Neue Sachlichkeit") jegyében. Anyagszerűen, és meglepő fényhatásokkal, látványosan adta vissza az ivókút környezetét, szinte tapintható a pára, de a bikafejek részletei is a fennmaradt korabeli képeknél, képeslapoknál pontosabban láthatók. Idézet 1904-ből a Hungária forrásról: "Az Erzsébet-híd építése közben buggyant elő, sok bajt okozott az építkezésnek, de most már fel tudják használni, mint elsőrangú gyógyvizet."  (A HUNGÁRIA forrás - B. Hírl. (Fischer) 1904. ápr. 10. p. 1.)

Idézet a Filléres Budapesti Kalauzból (Mátéka Béla, 1933): "A Gellérthegy lábánál épült Rudas-fürdő boltozatos gőzfürdője még a török Sokoli Mustafa idejéből (1556) való. Az Erzsébet hídfőnél található a csak nemrégen felfedezett Hungária-gyógyforrás, hatása a karlsbadi vizekkel vetekszik gyomor-, vese-, májbajok stb. ellen." (Szövegforrás: Budapesti Negyed 12. évf. 3. (45.) sz. (2004. ősz)) Egy másik idézet 1933-ból: "MEGNYITOTTÁK a főváros két új gyógyforrását az Erzsébet-híd b-i hídfőjénél." (Újság 1933. aug. 13.) Forrás: http://www.szecessziosmagazin.com/magazin3/miklos.php


A tervezők és állítók gondolhatták, hogy a térre szökőkutakat (Herendi és Zsolnay) állításával turistákat lehet vonzani. Amíg ott voltam láttam és néhány turistát, de azok nem sokat időztek ott. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése