2024. május 19., vasárnap

Istentelen ifjúság

A Nagymező utcában sokszor megfordulok. Igen gyakran állok meg a színház előtt, és nézem az aktuális műsort. Legutóbb a színház előtti zöldfelület felújítást is fényképeztem. Ezek a képek készültek.





Régóta gondolkodom, hogy az Istentelen Ifjúság előadást meg kellene néznem, mert igencsak aktuális témát dolgoz fel. Aztán nemrég a Facebookon beleakadtam a darab egyik díszelőadásáról készült videóról. Ezt már többször megnéztem.



8 megjegyzés:

  1. A diszelőadásról készült videó megható volt, aki tanított valaha, annak fájdalmas az elválás a tanítástól, gyerekektől, bármilyen okból éli át. Utána rákerestem a színházi darabra, de jobb lett volna, ha nem nézem meg, most még nem tudom pontosan megfogalmazni miért.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is meghatódtam. Elárulom, hogy nekem is kicsordultak a könnyeim, mert eszembe jutottak az én egykori tanáraim. És még kis kötődésem is van a szakmához, bár csak néhány évig voltam tanársegéd.

      Törlés
  2. https://youtu.be/qspFSV_FBlY?si=M2IAdEu3HAfgMC_E

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az ajánlást. Megnéztem, nekem a darab is tetszik, és azt gondolom majd a regényt is el fogom olvasni.

      Törlés
    2. Az este végre megjelent bennem az a szó a színházi előadással kapcsolatban, hogy "nyomasztó" volt az egészet végig nézni. Ennek az volt a legnagyobb baja, hogy nincs katarzis, ami a végén felemelné az embert ebből a nyomorult lelkiállapotból. A darab felépítésének a végén csak oda van csapva, szinte szenvtelenül átélve megtér, vállalja a felelősséget, kabátot ad a lánynak, és Afrikába készül. Ezzel szemben a díszelőadás végén kapunk egy felemelő katarzis érzést, egy vigasztaló jóságot, amit a diákok képviselnek, főleg az előadott odaillő dall előadásával.
      Ha Jézus élete és egyben megváltó tette is ilyen nyomasztó, kurtán-furtán lelépéssel fejeződött volna be, hogy meghalt, és nem pedig feltámadással, és a reménnyel teli búcsúzással, hogy vár bennünket Isten országában, addig is elküldi a Vigasztalót, a Szentlelket, akkor nincs az az erő, ami képessé tette volna az apostolokat a küldetésre.

      Törlés
  3. Tudtad, hogy a Radnóti szoborból kettő van ? A másik Mohácson látható. https://www.kozterkep.hu/1133/radnoti-miklos-szobra

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt tudtam, hogy Pesten 2 van belőle, mert egy a Pozsonyi utcában és egy ugyanilyen másik a Nagymező utcában. Ez a Mohácsi már akkor a harmadik Varga Imre szobor. Érdekességképpen rákerestem, és ugyaebből van egy másolat Salgótarjánban is....

      Törlés
    2. Újabb érdekesség, hogy van a Radnóti Gimnáziumban is egy ugyanilyen kisméretű: https://www.kozterkep.hu/17238/radnoti-miklos , Ennek a leirásában meg van emlitve, hogy ez eredetileg több példányban készült: Mohács, Salgótarján, Budapest (2db), Bor, München

      Törlés