2019. szeptember 8., vasárnap

Az élet fája a kőtenger közepén.


A porcelánok és kerámiák megszállottja vagyok. Olvastam, hogy a József Nádor teret átadták. A megújult tér kapott hideget és meleget egyaránt. Gondoltam nem csak az újságokból kell tájékozódni, ezért személyesen elmentem, hogy megnézzem. Sokan nem voltak a téren – nem is csodálkozom, mert hőség volt és napsütés -, így tudtam fotózni a tér legújabb porcelán szökőkútját.  




Nem sokat időztem, mert nem fogott meg igazán. Az élet fájának van egy előzménye Veszprémben a Kádártai úti körforgalom közepén. Ezt a Veszprémi Életfát legközelebb meg fogom nézni, mert a Köztérképen is jókat írnak róla, és jók a képek róla. 

Ez az alkotás egy valódi különlegesség. Négy méter magas, egy tonna súlyú, porcelánból készült csodálatos mű, valódi életfa. Érdekessége, hogy belső világítással rendelkezik, így esténként újabb varázslatot tár elénk. A tervező Meixner Etelka üvegművész. A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. készítette el az alkotást.
Az alkotás avatása 2009 október 19-én volt, az alkotást a Manufaktúra vezérigazgatója, Simon Attila és Veszprém város polgármestere, Debreczenyi János avatta fel.
Az alkotás Veszprémben, nem messze a Veszprém Arénától található, a Kádártai út végén, a körforgalom közepén helyezkedik el. Két éve avatták fel, de mostanra annyira körbenőtte a növényzet, hogy körforgalom szélénél közelebb menni nem lehetett hozzá. Forrás: https://www.kozterkep.hu/16118/eletfa#

2 megjegyzés:

  1. Szerintem ez a tér rettentő ronda. Összevissza, jellegtelen, hangulattalan - még jó, hogy nem kell Bp-re járnom, de ha mennék, akkor is elkerülném. Az "cserépfa-alkotás" nekem nem tetszik - de ez magánvélemény, lehet, hogy másnak más a véleménye.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is ronda és barátságtalan lett a tér. A 444-en egyszerűen szupergiccsnek nevezik. Ha tehetem én is elkerülöm a teret, de a munka,vagy egyéb intéznivaló miatt ez nekem nem lehetséges.

      Törlés